5 τρόποι να καταπολεμήσετε το υπερβολικό στρες

5 τρόποι να καταπολεμήσετε το υπερβολικό στρες
Το στρες ομολογουμένως είναι μέρος της ζωής μας. Συνίσταται στην ψυχοκοινωνική πίεση που βιώνεται σχεδόν σε όλα τα περιβάλλοντα, είτε προσωπικά, είτε επαγγελματικά. Οι στρεσογόνοι παράγοντες απαιτούν από τον οργανισμό να αντιδράσει και να προσαρμοστεί συναισθηματικά, βιολογικά και πνευματικά. Το στρες μπορεί να πάρει δύο γενικές μορφές: Tο δημιουργικό στρες που είναι θετικό και το υπερβολικό, αρνητικό στρες. Το τελευταίο γίνεται εξαιρετικά προβληματικό, όταν βρισκόμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε αυτό χωρίς επαρκή ξεκούραση ή ανακούφιση.
Μπορεί να οδηγήσει σε οργανικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, στομαχικές ενοχλήσεις, ανεβασμένη πίεση, πόνο στο στήθος και προβλήματα ύπνου, όπως επίσης να δημιουργήσει ή να επιδεινώσει παθήσεις. Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο σημαντική είναι η αντιμετώπισή του. Αν και ποτέ δεν θα καταφέρουμε να το απαλείψουμε εντελώς, μπορούμε να μάθουμε πώς να μειώνουμε αποτελεσματικά τις επιδράσεις του μέσω 5 αλλαγών στον τρόπο ζωής μας:

1. Ενεργοποιηθείτε!

Φαίνεται ότι τονίζουμε συνεχώς τα οφέλη της άσκησης και της σωματικής δραστηριότητας σε κάθε άρθρο. Αυτό συμβαίνει επειδή η σωματική ενεργοποίηση βοηθά στην επίλυση ή την ανακούφιση υπαρχουσών παθήσεων. Και τα στοιχεία μελετών στηρίζουν πλήρως αυτό τον ισχυρισμό. Η ενεργοποίηση μπορεί να τονώσει σημαντικά τα επίπεδα ενδορφινών που μας κάνουν να νιώθουμε καλά και να μας αποσπάσει από τις καθημερινές ανησυχίες. Αυτό σημαίνει ότι διατηρεί την ψυχική μας ευεξία, κάτι που επιπλέον προκαλεί επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Με άλλα λόγια, η άσκηση αποτελεί έναν αναντικατάστατο σύμμαχο ενάντια στο στρες, ανάμεσα σε άλλους εχθρούς.

2. Κατανοήστε τη δύναμη της σκέψης

Η αντιπαραγωγική και αρνητική σκέψη οδηγεί σε ανησυχία, η οποία πυροδοτεί την απελευθέρωση ορμονών που σχετίζονται άμεσα με το στρες. Δυστυχώς, έχουμε μεταμορφωθεί σε μια τόσο «βιαστική και πολυάσχολη» κοινωνία που η συγκεκριμένη οργανική απόκριση είναι εξαιρετικά κοινή.
Υπάρχουν συγκεκριμένα μοτίβα σκέψης και συνηθειών που αυξάνουν τη συχνότητα παραγωγής αυτής της ορμονικής απόκρισης. Κάποια μπορεί να είναι: «Τι θα συμβεί αν…;», «Δεν έπρεπε ποτέ να το κάνω αυτό», «Αν αυτό συμβεί/ δεν συμβεί, τότε τι θα κάνω;». Κάποιοι άνθρωποι περιμένουν συνεχώς το κακό, αν και ελπίζουν για το καλύτερο σχεδόν σε κάθε κατάσταση. Όλοι βέβαια το κάνουμε αυτό σε κάποιο βαθμό, αν και είναι εντελώς βλαβερό τόσο για την ψυχική όσο και για την σωματική μας υγεία. Προσπαθήστε να κατανοήσετε ότι οι σκέψεις έχουν μεγάλη σημασία, κάτι που μας οδηγεί στον τρόπο Νο3…

3. Εξασκήστε την ενσυνειδητότητα

Αυτό το χαρακτηριστικό δεν απαιτεί αυτό που έχουν πολλοί στο μυαλό τους κοινότυπα, δηλαδή την απομόνωση από τον εξωτερικό κόσμο ή τον ασκητισμό. Στην πραγματικότητα, λίγοι άνθρωποι λαμβάνουν σοβαρά αυτή την έννοια. Η ενσυνειδητότητα είναι η επίγνωσή μας που προέρχεται από τη σκόπιμη και χωρίς επικρίσεις προσήλωση μας στην παρούσα στιγμή. Είναι το να γνωρίζουμε ακριβώς αυτό που έχουμε στο μυαλό μας. Αν και αυτό ακούγεται απλό στη θεωρία, πόσοι από εμάς το καταφέρνουν πραγματικά; Δίνουμε υπερβολικά μεγάλη σημασία στις παραγόμενες αυθόρμητα σκέψεις, που προσπερνάμε εντελώς τη δύναμη που έχουμε να ελέγχουμε το νου μας.

4. Επιδιώξτε ανθρώπινη επαφή

Η επαφή με τους ανθρώπους για τους οποίους νοιαζόμαστε έχει έναν μαγικό τρόπο να μειώνει τη δύναμη των στρεσογόνων παραγόντων. Απλά ρωτήστε μια μαμά ή έναν μπαμπά που επιστρέφει σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και αμέσως νιώθει ευτυχισμένος όταν αντικρίζει και αγκαλιάζει τα παιδιά του.
Περάστε λίγο χρόνο με έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας σας, βγείτε για βραδινό με τον/τη σύζυγό σας. Κάντε κάτι για να απαλλάξετε το νου σας από το στρες. Οι επιλογές είναι πολλές. Ή αν προτιμάτε, δοκιμάστε το μασάζ για να ανακουφιστείτε από τις σωματικές συνέπειες που το στρες έχει προκαλέσει στον οργανισμό μας. Το μασάζ, ειδικά από έναν έμπειρο θεραπευτή ή άλλο επαγγελματία, έχει έναν εκπληκτικό τρόπο να εξαφανίζει την ένταση του στρες- από το σώμα πρώτα και ύστερα από το νου.

5. Καταγράψτε τις σκέψεις σας

Ορισμένοι άνθρωποι απορρίπτουν την ιδέα του να κρατάνε ημερολόγιο, σκεπτόμενοι ότι είναι περίεργη διαδικασία ή και μη απαραίτητη. Ωστόσο, πολλοί νιώθουν ότι μόλις οι σκέψεις τους καταγραφούν, εμφανίζεται μια αίσθηση ανακούφισης. Ασχέτως του γεγονότος ότι η έρευνα επιβεβαιώνει όντως τις επιδράσεις που μπορεί να έχει το γράψιμο στη διαδικασία μείωσης του στρες, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να ξεδιπλώσετε τις σκέψεις σας χωρίς επικρίσεις. Επιπροσθέτως, καταγράφοντας τις σκέψεις σας, θα δείτε ότι θα γίνονται και πιο ξεκάθαρες.
Το ημερολόγιο συνεπώς είναι ένας υπέροχος τρόπος οργάνωσης των σκέψεων- ένα όφελος που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Γιατί όταν οι σκέψεις μας είναι χαοτικές, οδηγούν σε στρες. Προσπαθούμε να εκλογικεύσουμε αυτή τη σύγχυση και στο τέλος συνειδητοποιούμε την αποτυχία του εγχειρήματος. Ένα ημερολόγιο θα σας λύσει αυτό το πρόβλημα.
Share on Google Plus

About Cute Pets And Babies

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου